Data Analytics Meetings oslavuje 5 rokov

Rok 2023 prináša prvé menšie jubileum DAM-u od jeho vzniku. Bolo to presne v júni 2018, kedy padli prvé diskusie o založení. Nakoniec sa už v septembri 2018 uskutočnil prvý seminár na tému “New Age of Artificial Intelligence” pod vedením Mariána Dvorského.

Po úspešnom rozbehu sa DAM stretnutia konali takmer každý mesiac alebo aj dvakrát za mesiac. Okrem seminárov sa návštevníci vedeli zúčastniť aj rôznych diskusií, workshopov a čitateľských klubov. Už v skorých začiatkoch sa DAM stal súčasťou MLMU (Machine Learning Meetup). MLMU povzbudzuje ľudí k vzdelávaniu sa nie len o strojovom učení, ale aj o ďalších dnes vyžiadaných témach. Spolu s mestom Košice MLMU podporuje semináre v 4 mestách po Česku a Slovensku. Veľký úspech zožali aj takmer celodenné akcie s názvom Data Day, ktoré obsahovali viacero workshopov a prednášok. Na Data Day prichádzali aj študenti stredných škôl, ktorí tak nahliadli viac do sveta technológií.

Všetky tieto aktivity DAM-u zožali veľký úspech u zúčastnených vďaka témam zameraným na dátovú analýzu a umelú inteligenciu. A tak prišli prvé otázky ohľadom založenia nového študijného programu. Keďže bolo časom viac a viac zjavné, že dopyt po dátových analytikoch stále rastie, začalo sa teda intenzívne pracovať na študijnom programe “Analýza dát a umelá inteligencia”, v skratke ADUI. Tento nový študijný program privítal prvých študentov v roku 2020/2021.

Kvôli COVID-19 sa na istý čas väčšina akcií DAM-u preniesli do online prostredia. No netrvalo to tak dlho a už v septembri 2021 bola prvá prednáška v priestoroch Prírodovedeckej fakulty UPJŠ. Odvtedy sa DAM akcie zriedili a dnes sa konajú približne 4-krát za akademický rok. Za posledných 5 rokov si DAM vybudoval viaceré spolupráce s firmami a organizáciami, ako sú VSL Software, VISSIM Company, Matsuko a EIT Digital Inno-Change. Aj vďaka týmto spoluprácam vedia dnešní návštevníci čerpať zo skúseností speakerov, ktorí sú z rôznych firiem a kútov Slovenska.

Data Analytics Meetings Team ďakuje za priazeň v uplynulých piatich rokoch a dúfa, že sa s Vami vidí aj na ďalších pripravovaných akciách.