Data Day 3

Ústav matematiky (ÚMAT) a Ústav informatiky (ÚINF) s podporou IT Valley Košice opäť zorganizovali už v poradí tretí DataDay, ktorý sa konal 18. marca 2023. Ide o podujatie pre nadšencov dát, ktorí si chcú obohatiť svoje vedomosti o nové poznatky a získať nové skúsenosti. V tento deň prírodovedeckú fakultu UPJŠ navštívil veľký počet študentov stredných aj vysokých škôl.

Na začiatku čakala účastníkov úvodná prednáška od keyspeakera Stanislava Hrivňaka, absolventa PF UPJŠ. Stano, ako niekto, kto má dlhoročnú prax s dátami a umelou inteligenciou, zdieľal s účastníkmi svoje know-how, ako hľadať možnosti uplatnenia v dnešnom svete. Po úvodnej prednáške sa účastníci mohli zúčastniť 5tich workshopov, na ktorých si mohli prácu s dátami vyskúšať sami:

  • Workshop „Po stopách dinosaurov s gréckym banditom“ zúčastneným ukázal, ako matematika s informatikou pomáha biológom odhaľovať záhady evolúcie dinosaurov a ako tieto metódy využiť aj pri iných aplikáciách v každodennom živote.
  • Na „Neurónových sieťach interaktívne“ účastníci naučili neurónovú sieť rozpoznávať objekty a pochopili, ako vie neurónová sieť určiť, čo je na obrázku.
  • „Digitálna forenzná analýza z pohľadu dátových analytikov“ všetkým objasnila prácu forenzného analytika, ktorého úlohou je zistiť príčinu kybernetického bezpečnostného incidentu v operačnom systéme Windows.
  • Fyzikov očarila téma „Analýza dát na veľkom hadronovom zrážači“, ktorá sa venovala najmenším elementom ako sú kvarky a gluóny, ktorých skúmanie vyžaduje analýzu veľkého množstva dát a stá tisíce počítačov.
  • O úlohe empirickej pravdepodobnosti v strojovom učení sa diskutovalo na workshope „Pochopenie úlohy empirickej pravdepodobnosti v data science“.

Popri odbornom programe boli pre účastníkov pripravené aj sprievodné aktivity, medzi ktorými nechýbalo lietanie s dronom okolo prekážok, či kvíz s možnosťou vyhrať zaujímavé ceny.